Mikroplastik Kirlilik Solucanları ve Tatlı Su Canlılarını Olumsuz Etkiliyor

Mikroplastik Kirlilik

Mikroplastik kirlilik artık günümüzün bir gerçeği olmuş durumda. Fakat, dünyanın su yollarına ve hatta kar ile kuzey kutbuna ulaşan (mikroplastik kar) bu küçük plastik parçalarıyla ilgili endişeler artmaktadır. Buna rağmen, mikroplastiklerin uzun vadeli çevresel etkileri belirsizliğini koruyor. Mikroplastiklere maruz kalan tatlı su tortul tabakaları (çökelti) üzerinde yapılan bir deney, bu kirliliğin ne kadar zararlı olabileceğini araştırmak için gerçekleştirilmiştir.

Mikroplastik Kirlilik Solucanları ve Diğer Tatlı Su Canlılarını Olumsuz Etkiliyor

Mikroplastik Kirlilik Solucanları ve Diğer Tatlı Su Canlılarını Olumsuz Etkiliyor – Kaynak

Araştırmacılar, solucan, böcek, salyangoz ve diğer canlıların çamuru kolonize ettiği açık bir kanal kullandı. Bu kanalın tabanına yüzde 0 ila 5 aralığında değişen farklı miktarlarda polistiren plastik parçacıkları içeren tortu tepsilerini gömdüler. 15 ay sonra, yüzde 5 plastik polistiren bulunan tepsilerde daha az organizma bulundu.

Mikroplastiğin Solucanlara Etkisi

Yüzde 0-0.5  mikroplastik olan çamurda başına 500 ve 800 arası solucan bulunurken, yüzde 5 plastik içerende ise 300’den daha az solucan bulunduğu tespit edilyor. Naididae (çamur solucanı) türü solucanlarındaki bu azalma, şiddetli mikroplastik kirliliğin tatlı su ekosistemlerini ciddi bir şekilde etkilediğini göstermektedir. Bu solucan ailesi, diğer Tatlı su hayvanları için av görevi görür ve organik maddeyi ayrıştırarak karbon döngüsünde önemli bir rol oynarlar.

Bir ekosistemde yer alan canlının etkilenmesi demek, tüm ekosistemin besin zincirinin yani aslında tamamının etkilenmesi anlamına gelmektedir. Bu da, öngürülemeyecek değişimler ile karşılaşmamıza sebep olacaktır. Plastik faydalı bir madde olarak kullanımda olsa da, doğaya atıldığında çok büyük olumsuzluklara sebep olarak plastik kirlilik ile karşılaşmamıza neden olmaktadır.

Kaynak: Nano- and microplastics affect the composition of freshwater benthic communities in the long term – Fewer worms live in mud littered with lots of microplastics

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir