Solucanlar Neden Kaçar? Kompost Solucanlarınız Firar Ederse!

Solucanlar Neden Kaçar?

Solucan gübresi üretmek için düzeneğinizi kurdunuz ve işletmeye başladınız, ama solucanlar bir süre sonra kaçmaya çalışırlarsa ne olacak? Solucanlar neden kaçar, sorun ne, yeni evlerinde mutlu değiller mi? Aslında evet değiller! İşte solucanların kaçmalarını önleyen bazı kanıtlanmış ipuçları.

Solucanlar Neden Kaçar? Kompost Solucanlarınız Firar Ederse!

Solucanlar Neden Kaçar? Kompost Solucanlarınız Firar Ederse! – Kaynak

1 – Işıkları açık mı bıraktınız?

Solucanlar fotofobik yani ışıktan korkan türler oldukları için hemen oyuklara girerek reaksiyon verir. Yeni gelen solucanlar eski evlerinden çıktıktan ve yeni bir ortama yerleştirildikten sonra huzursuz olacaklardır. Bir ışık 24 ila 48 saat boyunca açık kalmadıkça, kompost kabını terk edebilirler. Bu onların yeni evlerine yerleşmeleri için yeterli bir zamanı sağlayabilir. Hatta bazı sistemlerde belirli zamanlarda bir ışık tam tepelerinde yanarak onların ortamdan kaçmasını engellemek için işlevsel hale getirilmiştir. Ayrıca solucanların sevdiği sıcaklık, nem vb. özellikleri ve gıdaları sağlarsanız, solucan ortamı terk etmek istemez.

2 – Ortam çok ıslak mı yoksa çok kuru mu?

Nemli bir ortamda yaşamayı severler. Çok kuruysa, nemi doğrudan derilerinden salgılarlar ve kelimenin tam anlamıyla büzüşürler. Bu genellikle sıcak dış mekan kompost yığınlarında olur. Sprey şişesiyle hafif bir su takviyesi yapmanız, onların eski hallerine ulaşmasına yardımcı olur. Ayrıca, kapalı plastik kutular nemi çok iyi tutar. Altında küçük bir sıvı toplama haznesi olan, musluklu bir sistem iyi olacaktır. Fazla su dibinde toplanacak ve kolaylıkla boşalacaktır. Buna solucan sızıntı suyu denir ve saksı bitkilerine beslenmek için kullanılabilir. Gazete veya karton gibi kuru bir malzeme eklemek, fazladan suyu emmeye yardımcı olacaktır. Genellikle, marul veya karpuz kabuğu gibi mutfak artıkları, çok su içerdikleri için ortamın nemini hızlıca yükseltebilirler.

3 – Onları ne ile besliyorsunuz?

Domates, öğütülmüş kahve, çay poşetleri, soğan, ananas ve turunçgil kabukları gibi bazı yiyeceklerin asitliği yüksektir. Solucan kompostlama kabına ölçülü olarak koymak için gayet iyi bir tercih olacaktır. Denge oluşturmak için bayat ekmek, ıspanak, lahana ve patates gibi asidik olmayan maddelerden yararlanın. 6.0 ila 7.0 arasındaki bir pH idealdir. Beyaz yazıcı kağıdındaki çamaşır suyu, çok miktarda bulunursa solucanları da öldürebilir.

Kaynak: What to Do If Your Vermicomposting Worms Are Trying to Escape

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir