Solucanlar Nasıl Yakalanır? Solucan Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Solucan için toprak mühendisi dedik; bu sebeple topraktan pek ayrılmaya niyetleri olmaz. Sürekli toprağı işleyerek yaşamlarını sürdürürler. Farklı solucan çeşitleri ve toprak yapısı ve şartları sebebiyle tek bir yöntemin işe yarayacağını söylemek zor. İşte bu sebeple “Solucanlar Nasıl Yakalanır?” sorusunun bir çok cevabı mevcut.

Solucan Çıkarma Yöntemleri

Toprağı kazmak

Bu en bilinen ve klasik yöntemdir. İlkbaharda bahçe yapmak için toprağı kazıdığımızda onlarca solucanı da görmez miyiz? Nemli alanları seven solucanlar için öncelikli olarak bahçe yada ormanlık alanda nem içeren bir bölge yavaşça kazınarak toprağın katmanları arasından solucanlar tespit edilerek toplanabilir.

Eğer nemli bir alan yoksa biz belirli bir alanı su kullanarak solucanların sevdiği bir alan haline getirebiliriz. Suya ek olarak bu alanın yüzeyine bahçe ve mutfak artıkları yada gübre ile katkı sunarsak daha hızlı ve fazla sayıda solucanın toplanmasına yardımcı olabiliriz.

Bunlara ek olarak eğer bu bölgenin üzerine nemli bir karton veya benzeri bir bez örtersek alt katman tamamen solucanların sevdiği ve kendiliğinden toprak yüzeyine çıkmaya başlayacakları bir hal alacaktır. Şimdi bize düşen burayı açarak solucanları toplamak ve kazarak toprağın altında yer alanları da  tek tek toplamaktan başka bir şey değil.

Solucanlar Nasıl Yakalanır? Topraktan Solucan Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Solucanlar Nasıl Yakalanır? Topraktan Solucan Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Hardal tozu kullanmak

Hardal, çoğu insanın solucanlar ile ilişkilendireceği bir şey değildir, ancak bu yöntem gerçekten işe yarıyor. Hardal suyu solucanları tahriş eder ve kaçmak için yüzeye çıkmalarını sağlar. Solucanlar olacağını düşündüğünüz alana su ve kuru hardal karışımını serpiştirin.

Bir süre sonra yerden yükselen ve toprağın dışına koşan solucanları fark etmeye başlamalısınız. Sağlıklı tutmak için saklamadan önce yakaladığınız solucanları suyla yıkayarak hardal etkisinden kurtarın ve öyle saklayın.

Yağmur yağdırmak

Solucanlar, etraflarındaki titreşimleri hissedebilen hassas sensörlere sahiptir. Yırtıcı hayvanların ne zaman yaklaştığını veya yağmur yağdığını bilirler. Solucanlar yağmurdan sonra yerden çıkmayı severler çünkü kurumayı dert etmekten endişe duymazlar ve ıslak olduğunda daha kolay hareket edebilirler.

Hava kararmadan hemen önce, tüm çimlerinizi toprağın suyu bolca emeceği kadar yağmurlama şeklinde sulayın. Hava karardığında onlarca solucan yüzeye çıkmaya başlayacaktır. Ancak, hepsi tamamen yerden çıkmayabilir, bu sebeple elle çekip deliklerinden almak durumunda kalabilirsiniz.

Homurdamak yada hırıldamak; bir nevi titreşim yapmak

Toprağa solucanların sevmediği bir şekilde yaklaşırsanız onlarda oradan kaçmak isteyeceklerdir. Bunlardan bir tanesi de toprağı titreştirmek. Bu solucanların yüzeye çıkmalarını sağlıyor. İhtiyacını olan şey ise yere çakacağınız bir ağaç ve onun tepesine sürteceğiniz bir metal. Altta yer alan video bunu net bir şekilde uygulamalı olarak gösteriyorlar. Gerçekten çok basit! Amerikalılar buna homurdamak yada hırıldamak gibi bir isim vermişler çıkan sesten ötürü.

Toprağı dürtmek

Bu nasıl olacak demeyin! Solucanların muhtemelen yoğun olduğu bir toprağın altına dirgeni batırıp hafifçe sallama ile solucanların toprağın üstüne çıkmalarını sağlayabilirsiniz. İzleyeceğiniz videoda çok net bir şekilde nasıl yapmanız gerektiği gösterilmiş. Bu sayede hem solucanların yaşadığı alan çok fazla zarar görmüyor, hem de bırakmış oldukları kokonlar yani solucan yumurtaları da olması gerektiği yerde kalıyorlar.

Solucan kulesi yöntemi

Solucan kulesi aslında bahçemizde yer alan toprağı beslemek ve verimli hale getirmek için geliştirilmiş bir yöntem. Bir boru yada yuvarlak kova vb. malzemelerde delikler açılarak toprağa gömülüyor. İçerisine ise evin mutfağından çıkan artık meyve ve sebze, bahçe artıkları, karton ve kağıt gibi malzemeler atılarak solucanların seveceği ve gelecekleri bir ortam yaratılıyor.

Solucan kulesi yapımı için kullanılan bir PVC boru

Solucan kulesi yapımı için kullanılan bir PVC boru – Kaynak

Toprak altında yaşayan solucanlar bu atıkları tüketmeye başladıklarında solucan gübresi üretmeye de başlıyorlar. Bu gübrenin bir kısmı bu kulenin içinde kalsa da bir kısmı da geri döndükleri toprağın içerisine dışkıladıkları için toprağında gübrelenmiş olmasını sağlıyorlar. İşte bizlerde bu solucan kulesine gelmiş olan solucanları burada beslenirken toplu halde yakalayıp, toplayabiliriz.

Sabunlu su kullanmak

Solucanların hoşlanmadığı bir diğer madde ise sabun! Bu sebeple evde kullanmış olduğunuz sıvı sabun (40-50 mililitre) ve 4-5 litre kadar suyu karıştırıp solucanların çıkmasını istediğiniz bölgeye dökerseniz, bir süre sonra sabunlu su ile temas eden solucanların yüzeye doğru çıkmaya başladığını göreceksiniz.

Toprağa şok yani elektrik vermek

Solucanlara zarar verebileceğini düşünebilirsiniz bizde onaylamıyoruz ama bu yöntemi kullanarak çok etkili bir şekilde solucanları topraktan çıkarabilirsiniz. Her canlı gibi onlarda elektriğe kapılmaktan nefret eder ve elektrik olan bölgeden uzaklaşmak için topraktan yukarıya doğru yer yüzüne kaçarlar.

Tüm yapmanız gereken 2 metal çubuğu toprağa 15-20 cm kadar çakmak. Araç aküsünü aktarma kablolarına ve ardından kabloları zemindeki metal çubuklara bağlayın. Solucanlar yer altındaki elektrikten uzaklaşacaklardır. Bu sayede teker teker toplayabilirsiniz.

Toprağın üzerinde yürümek

Bu garip gelebilir size ama sürekli belli bir patika üzerinde yürüyerek solucanların topraktan çıkmasını sağlayabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta toprağın nemli olması. Bunun sebebi ise solucanların siz yürürken yaptığını hareketler neticesinden yüzeye çıkabilmelerini sağlayacak olmasıdır. Çimenli bir arazide solucanların dışkılarını tespit ederseniz, orası solucan toplamak için ideal bir alandır. Aşağıda yer alan video, tam olarak ne yapmanız gerektiğini size gösteriyor.

Kaynak: Catching Worms: 6 Guaranteed Ways to Make Nightcrawlers Come Out of the Ground – 5 WAYS TO COLLECT YOUR OWN WORMS FOR BAIT – To Get Worms Out of Soil, Just Grunt – How to Efficiently Extract Worms From the Dirt – Catch Worms My Way!! without digging, dish soap, walnuts, electricity, etc.Mustard Extraction – How to catch Earthworms for fishing – No tools needed!!

Solucanlar Nasıl Yakalanır? Solucan Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?” hakkında 1 yorum

  1. Necati

    Selam değerli üstatlarım bir batak türü solucanı türünü merak ediyorum iki karış boylarında kopardığı da bir miktar kan akıyor bu türde bir solucan görmedim amatörce balıkçılık hobim bu tür bir solucan ilk gördüm ve sizlere danışmak istedim ilgilenir ve cevap yazarsanız sevinirim teşekkürler video fotoğrafları atabilirim

    Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir