Solucan Gübresi ve İklim Değişikliği Arasındaki İlişkiler!

Solucan Gübresi ve İklim Değişikliği

Solucanlar ve ürettikleri solucan gübresi ile iklim değişikliği arasında sıkı bir bağ olduğunu söylersek yanlış olmaz.

Bazı bilim adamları, bazı solucan türlerinin beslenmeleri sonucunda çıkardıkları solucan gübresinin içeriğinin karbon salan bakteriler ve mantarlar tarafından daha kolay parçalanarak  küresel ısınmayı tetiklediği ve iklim değişikliği üzerine olumsuz etkiler yarattığını söylüyor. Buna karşılık, diğer solucanların ise topraktaki karbonun kilitlenmesine yani toprakta kalmasına yardımcı olduklarını belirtiyorlar.

Kanada’da yapılan bir araştırmaya göre, yüksek sıcaklıklar, omurgasızların daha önce hiç olmadığı kadar kuzeye hareket etmelerine izin verdiği için solucan popülasyonlarının burada büyüdüğünü ortaya koyuyor.

Solucan Gübresi ve İklim Değişikliği Arasındaki İlişkiler!

Solucan Gübresi ve İklim Değişikliği Arasındaki İlişkiler!

Yapılan ilk çalışmaların bazıları, solucan faaliyetlerinin orman yangını kadar etkili olabileceğini göstermiş. Kanada’daki solucanların bir yıl içinde atmosfere milyonlarca ton karbon salgılayabileceğini saptamışlar. Ve aslında kimse atmosfere ne kadar karbon saldıklarını tam olarak bilmiyor.

İstilacı Solucanların Etkileri

Ne kadar çok solucan varsa, bitki kalıntıları daha hızlı bir şekilde parçalanır ve atmosfere daha fazla karbon salınır. Kanada’nın ormanlarından salınan bu tür karbonlar yenidir, çünkü solucanlar ülkeye özgü değildir. Son buz çağında yok oldular. Buradaki solucanlar, Avrupalıların Amerika kıtasına gelirken getirdikleri veya ABD’den balık yemi olarak getirilen ve ormanlara taşınan istilacı türlerdir.

Elde edilen bilgilere göre, solucanlar hem müttefik hem de düşman olabilir. Solucan çeşitleri bu noktada önem arz eden bir nokta. Tarımda, solucanlar faydalıdır; gübreleri ile toprağı daha verimli hale getirmeye yardımcı oluyorlar, suyun ve köklerin toprağa daha kolay girmesine izin veriyorlar.

Fakat, istilacı solucanlar yarardan daha fazla zarar verebilir. Bazıları orman zemini kaplayan yaprak çöpünü yerler ve birçok bitki tohumunun büyümek için bu kalın örtüye ihtiyacı vardır. O olmadan tohumlar kök alamaz. Bu sebeple, toprak solucanları ormandaki bitki çeşitliliğini yani biyoçeşitliliği azaltabilirler.

Ancak solucanların hepsi kötü değil. Topraktaki karbonu yakalayan bazı solucan türleri var; onların gübresi daha sert ve diğer canlılar tarafından parçalanması pek kolay değil. Genellikle balık yemi olarak satılan Lumbricus terrestris, Kanada’da bulunan yaygın bir derin oyuk solucandır. Çimenlerde veya ormanlarda bıraktığı küçük toprak höyükleri ile tanımlanabilir. Bu solucanlar tarafından ne kadar karbon tutulur ve diğer solucanların salınmaya yardımcı olduğu karbonu dengelemek için yeterli olup olmadığı net değildir.

Kaynak: The power of earthworm poop and how it could influence climate change

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir