Kaliforniya solucanı
Kırmızı Kaliforniya Solucanı, latince adıyla Eisenia fetida (eski ismi Eisenia foetida), solucan gübresi üretimi için en çok ve en yaygın olarak kullanılan solucan türüdür. Bu solucanlar genellikle çiftçiler tarafından bahçeden elde ettikleri kompostlanabilir organik atıklar ve özellikle hayvan gübrelerinden solucan gübresi üretimi için kullanılırlar.
Hem ilk kez hem de deneyimli solucan çiftçileri birçok nedenden dolayı bu solucanı seçerler. Bu sıkı solucanların bakımı kolaydır, çabucak çoğaltılabilirler, çok çeşitli sıcaklıklara tolerans gösterir ve elbette çok miktarda organik atık yiyebilir; neredeyse günde ağırlıklarının yarısı kadar!
Mutlaka okuyunuz: Solucanların Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Kaliforniya Solucanı
Eisenia fetida
Bu kırmızı kaliforniya solucanı, genellikle kırmızı solucan, kızıl solucan, gübre solucanı, balık solucanı, dışkı solucanı vb. gibi isimlerle bilinir ve onlara ne dersek diyelim en iyi solucan gübresi üreten solucanlar bu kırmızılar diyebiliriz.
Avrupa’ya özgü olan tür, artık Antartika hariç Dünyanın tüm kıtalarında da bulunmaktadır. Çürüyen gübre, kompost, bitki atıkları vb. alanlarda yoğun olarak bulunurlar. Diğer solucanların aksine, bu solucanlar doğada toprağın üzerinde veya üst toprak tabakasında bulunurlar.
Mutlaka okuyunuz: Solucan Gübresinin Faydaları Nelerdir?
Kırmızı Kaliforniya solucanı avantajları nelerdir?
Kırmızı solucanlar evde veya bahçede hazırladığımız kompost kutusu içinde yaşayabilecek birçok özelliğe sahiptir. Diğer ırkların çoğunu öldürecek çok çeşitli çevresel koşullara ve değişikliklere dayanabilir ve çok çabuk adapte olabilirler.
Bitkisel organik maddenin doğrudan ayrıştırılmasını toprağın ilk birkaç santiminde yaparlar. Çürüyen yapraklar, otlar, odun ve hayvan gübresi, kırmızı solucanların favorileri arasında yer alan besin maddeleridir. Günde ağırlığının yarısı kadar ve haftada ise ağırlığının yaklaşık 3 katı kadar yediği tahmin edilmektedir.
Bu solucanlar, genellikle bir gıda kaynağının etrafında koloniler halinde yaşamayı severler. Bu yakın temasın sürdürülmesi onları üretken üreticiler ve solucan çiftliğinde yetiştirmek için ideal bir cins yapar.
Kırmızı kaliforniya solucanlarının bir başka avantajı, çok çeşitli sıcaklık değerlerine dayanma kabiliyetleridir. Tipik olarak 15-25 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda büyürler. Sıcaklık düştüğünde veya arttığında korunmaları gerekir. Bu sebeple saklandıkları kutu veya ortamın yalıtımının sağlanması iyi olacaktır.

Kokon – Solucan Yumurtası – Kaynak
Üretken bir türdür ve solucan yumurtasından (kokon) çıktıktan 9 hafta sonra kırmızı solucanlar olgunlaşır. Bebek kırmızı solucanlar küçük limon/soğan şeklindeki kokonlardan çıkmaktadır. Her kokon ortalama beş küçük kırmızı solucan içerir; genelde üçü bu yumurtadan çıkar ve çoğalmaya başlar. Pek çok faktör kırmızı solucanların üremesini etkiler. Seçtiğiniz yatak malzemesi, besin kaynakları, nem koşulları ve sıcaklık, bu kırmızı toprak solucanlarının ne kadar hızlı veya yavaş üreyeceğini etkiler.

Kokondan çıkan solucan yavrusu – Kaynak
Kaynak: Eisenia fetida – Red Worms – Life Cycle of Red Wiggler Worms or Eisenia Foetida and Stages –
Geri izleme: Solucan Çeşitleri - Solucan - Solucanlar - Solucan Gübresi - Kırmızı Kaliforniya Solucanı
Geri izleme: Solucan Gübresi Haberleri - Çevre Bilinci - Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil Platform
Geri izleme: Solucan Gübresi - Çevre Bilinci - Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil Platform
Geri izleme: Solucan Gübresi Üretimi Nasıl Yapılır?
Geri izleme: Solucan Gübresi Nedir?
Geri izleme: Solucan Gübresi Hakkında Akademik Çalışmalar
Geri izleme: Solucan Çeşitleri Nelerdir?
Geri izleme: Solucan Nedir?
İstiridye mantarı atık kompostunu solucan yeminde kullanılabilirmi
Merhaba Hüseyin Bey,
Konu ile ilgili bilgimiz yok ama sakıncası olmaz diye düşünüyoruz.
Konuyu araştırıp, buradan sizinle paylaşmaya çalışacağız.
İyi günler dileriz.