Solucan Gübresi Üretimi Nasıl Yapılır?

Solucan gübresi nasıl üretilir?

Solucan gübresi üretimi, yani solucan ile kompostlama veya vermikompostlaştırma, solucanlar tarafından mutfak atıkları, hayvan gübresi ve diğer organik maddeleri tüketmesi ve yararlı bir gübre elde etmesiyle olmaktadır.

Solucan seçimi

Kırmızı kaliforniya solucanı (Eisenia fetida), toprağın en üstündeki organik madde katmanında yaşayan küçük kırmızı toprak solucanlarıdır. Kırmızı kaliforniya solucanları, orman zeminindeki yapraklar arasında dolaşarak, ahır gübresi tüketerek veya herhangi bir bahçe atığı yığınının geride kaldığı yerlerde bulunabilir. Genellikle solucan gübresi üretimi için seçilirler çünkü tercih ettikleri ortamı bir solucan kutusuna kopyalamak daha basittir. Aynı zamanda idealdirler; çünkü kısa ömürlüdürler, hızlı ürerler ve çok çeşitli çevresel koşullara alışmaları kolaydır.

Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile solucan gübresi üretimi

Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile solucan gübresi üretilmesi

Evde veya bahçede hobi amaçlı solucan gübresi üretimi

Solucan gübresi üretimi kutuları

Seçilen bölmenin boyutu, üretilen yiyecek artıklarının miktarına bağlıdır. Dört kişilik tipik bir aile, günde yaklaşık yarım kilo mutfak artığı, yani haftada 3-4 kg arası bir atık üretme potansiyeline sahiptir. Bu tahminlere dayanarak, 1 kg solucanın günde yaklaşık yarım kilo atık tüketebileceği için 2000 solucan içeren bir kutuya ihtiyaç duyarız. Kullanılacak kutu tipini seçtikten sonra, solucanların 15-25 derecelik sıcaklıkla daha iyi geliştiklerini unutmayınız. Yağmur ve güneş ışığı almayan ve uygun sıcaklıkları sağlayacak bir yer bulmanız gerekmektedir.

Solucan gübresi üretimi kutuları nasıl yapılır?

  1. İki plastik kutu veya bidon tarzında iç içe geçebilecek plastik malzeme.
  2. Bir matkap veya delme aparatı ile üstte kalacak kutuya ufak çaplı 10-15 kadar delik açınız. Bu sayede üst kapta yer alan solucanların faaliyetleri sonucunda oluşacak su alt taraftaki kapta birikecektir.
  3. Üstte yer alan kutunun en alt kısmına solucanlara yatak olması için atık kağıt ve kartonları parçalayarak 3-4 farklı katman olacak şekilde tüm yüzeyi kaplayacak şekilde yayınız.
  4. Yatak kısmını iyice ıslatıp nemlendirdikten sonra üzerine sebze ve meyve artıklarınızı parçalayıp koyunuz.
  5. Mutfak artıklarının üzerine elinizde ki kompost solucanlarını ekleyiniz.
  6. Eğer bu solucanların ortama hızlı adapte olmasını istiyorsanız, bir miktar toprak veya inek gübresi de ekleyebilirsiniz.
  7. Son olarak bir miktar daha su ile ortamı nemlendirdikten sonra üst kapağı kapatarak solucanların ortama alışması ve atıkları tüketmesi için uygun bir yere bırakınız. Bu arada üst kapakta 5-6 tane ufak hava deliği olması mutlaka sağlanmalıdır.
  8. Bir kaç gün sonra sadece kontrol amaçlı olarak sistemi inceleyiniz. Eğer solucanlar kaçma eğiliminde değilse işler yolunda demektir.

Kaynak: WORM COMPOSTING – How to Create and Maintain an Indoor Worm Composting Bin

Solucan Gübresi Üretimi Nasıl Yapılır?” hakkında 2 yorum

  1. Geri izleme: Kırmızı Kaliforniya Solucanı

  2. Rıdvan Akşan

    Emosas Makine San.ve Tic.Ltd.Şti, iyi tarım uygulayıcılarına yönelik organik solucan gübresi üretmek isteyen yatırımcılar için sürdürülebilirlik ve ürün standardı sağlayacak şekilde yüksek verim ve düşük iş gücü ile , kaliteli, hızlı, temiz ürün almalarını sağlayacak yeni nesil yataklar olan sürekli akış sistemlerinin her türlü ekipman ve makine üretimini yapmaktadır.

    Solucan gübresi üretimine başlarken tesisinizin kurulum aşamasından üretim aşamasına kadar ihtiyacınız olan tüm malzemelerin tedariği, üretimi ve kurulumu işlerinin desteğini sağlamaktayız.

    “Organik madde toprağın canıdır.” felsefesini ilke olarak benimseyip bütün üreticilerimizle bilgi ve birikimlerimizi paylaşmaktan gurur duyuyoruz.

    Makinelerimiz TOSGEB Teknoloji Kurulu tarafından incelenip onaylanmıştır

    Solucan gübresi üretimi ile ilgili planladığınız yatırımlarda yardımcı olmaktan onur duyarız.

    Rıdvan Akşan 0534 791 99 89

    Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir