Toprak Solucanları ile Ormanların Karbon Depolama Kapasitesi Değişiyor

Toprak Solucanları ile Karbon Depolama

Solucanlar, orman atıklarında ve topraklarda karbonun kimyasal yapısını değiştirerek, ormanlarda depolanan karbon miktarını etkileyebiliyor. Bilim adamları, solucan aktivitesinin değişiklik gösterdiği ormanlardaki karbon bileşimini karşılaştırarak solucanın orman kimyası üzerindeki etkisini belirlemek üzerine çalışmalar gerçekleştirdi ve Toprak Solucanları ile Karbon Depolama ile sağlam verilere ulaştılar.

Toprak Solucanlarının Alışkanlıkları

Amerika’dan bilim adamları (Purdue University), Avrupa’dan Kuzey Amerika’ya getirilen toprak solucanlarının alışkanlıklarını incelemek üzere çalışmalar gerçekleştirdi. Toprak solucanı aktivitesinde değişiklik gösteren ormanlardaki karbon bileşimlerini karşılaştırarak, solucanın orman kimyası üzerindeki etkisini belirlemek için tespitler yaptılar.

Bazı solucanlar, düşen yaprakları ve diğer bitki materyallerini (orman tabanının çöpü), bazıları ise kök veya toprak organik maddesini yerler. Bu olay, organik maddelerin hayvanların sindirim kanallarından geçip toprağa geri döndüğü bir ayrışma işlemini başlatır.

Toprak Solucanları ile Karbon Depolama

Toprak Solucanları ile Karbon Depolama

İstilacı Toprak Solucanları

Araştırma ekibi, daha fazla sayıda istilacı toprak solucanı olan ormanların, tipik olarak bakterilerin ayrışması zor olan bitki materyali lignince zenginleştirilmiş, toprak ve organik maddeye sahip olma eğiliminde olduklarını tespit etiler. Bu solucanların sayısının az olduğu yerler bitki karbonunu bakteri tarafından daha kolay bozulan formlarda biriktiriyor.

Purdue Üniversitesinden çevre kimyacısı ve tarım bilimi profesörü olan Cliff Johnston, “orman artıkları yalnızca toprağın yüzeyinde kalırsa, organik maddenin normal oksidasyonunun gerçekleşmesi ve bu karbonun çoğunun atmosfere girmesi muhtemeldir” tespitinde bulunuyor. “Ancak, karbon kil gibi toprak parçacıklarına bağlanabiliyorsa, karbonu stabilize etmenin uzun vadeli bir yolu olabilir.”

Toprak solucanı aktivitesinin karbonun kaderini etkileyebileceği bir başka yol, orman zeminlerinde bırakılan yaprak katmanları ve döküntülerin kalınlığındadır. Çıplak toprak genellikle çok karanlıktır, daha fazla güneş ışığını emer ve bu da hızla kurumasını sağlar. Hafif renkli yapraklardan oluşan bir tabaka orta derecede yansıtıcıdır ve toprağın yakınında nemi tutar.

Toprak Solucanları ve İklim

Toprak ve atmosfer bilimleri doçenti olan Filley, “Sonuçta, ormandaki CO2 akışını ve iklim değişikliğini ne kadar etkileyebileceğini ve etkileyebilecek olan potansiyel toprak solucanlarını belirlemek için bu tür şeylere bakacağız” diye ekliyor.

Takımın çalıştığı solucanlar, erken Avrupa sömürgecileri tarafından, muhtemelen gemilerin balastlarında veya bitki toprağında, Kuzey Amerika’ya getirildi. Kuzey Amerika ormanlarında yerleşimciler bu tür canlılardan yoksun arazi bulmuşlardı çünkü solucanlar buzullar eridiğinde ortaya çıkan toprakları hiç bir zaman geri alamazlardı.

Ormanın bazı bölgelerinde, bir metrekarede 350’den fazla solucan bulunabilir. Filley’e göre, “Bu kadar solucan, orman ekosisteminde ilkbahardan sonbahara kadar çok büyük ölçüde aktif olarak atıkları tüketiyorlar ve solucan gübresi olarak toprağa karıştırıyorlar, yıl sonuna kadar sadece çıplak bir yüzey bırakıyorlar.”.

Buna karşılık, solucanı olmayan bölgeler, toprağın üzerinde yıllarca biriken çöp ve organik maddeye sahiptir. Bunun bitki tohumu çimlenmesi, su tutma kapasitesi ve orman zemininin sızması gibi etkileri vardır.

Filley “Toprak solucanı temelde mikrobiyal topluluğun ayrışmasını değiştiriyor” dedi. “Kök yediklerinde, bitkilerin besinlerini dağıtmaya yardımcı olan diğer organizmaları da yiyorlar. Solucanlar, besin dağıtımının zamanlamasını azaltabilir.”

Kaynak: Earthworm Activity Can Alter Forests’ Carbon-carrying Capabilities

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir